Ninnette kulinarnie: przepis na jagodowe muffinki

Witajcie,

kilka dni temu wrzucałam Wam na Instagram zdjęcie muffinek, które upiekłam w jeden z deszczowych dni mijającego tygodnia. Zapytałam się Was również czy chcecie post z przepisem. Zgodnie wyraziłyście chęci, więc o to jestem! 🙂
Przepis na jagodowe muffiny jest banalnie prosty i nawet ktoś bez wybitnego talentu cukierniczego powinien sobie z nimi poradzić 🙂

http://instagram.com/p/p6Koi2FQqp/?modal=true

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 jajo
  • 1,5 szklanki jagód
  • brązowy cukier do posypania

Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski i dodać pozostałe suche składniki (cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy).
W drugiej misce połączyć olej, mleko i jajo.
Dodać do suchych składników i dokładnie wymieszać blenderem. Dosypać umyte jagody i delikatnie wymieszać łyżką/szpatułką.
Masą wypełnić foremki*, a na wierzch posypać brązowym cukrem.
Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika i piec przez około 15-20 min.

*ja używam foremek silikonowych więc napełniam je niemal po brzegi jednak w przypadku papierowych papilotek radziłabym wypełnić mniej więcej do 2/3 wysokości, gdyż ciasto może się wylać.

Voila! Gotowe!

Teraz pozostaje mi życzyć smacznego i do ‚zobaczenia’ w kolejnych postach 🙂

Koniecznie dajcie znać jak Wam wyszły i czy macie ochotę na więcej takich kulinarnych postów!

 

Ninnette